Το έλλειμμα εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στο πολιτικούς αυξάνεται μέρα με τη μέρα δραματικά, οδηγώντας στην απαξίωση και την υπονόμευση των θεσμών. Το πολιτικό σύστημα οφείλει να αναθεωρήσει τις παλιές νοοτροπίες και να αλλάξει. Τώρα.
Η Δημοκρατική Συμμαχία καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις, με στόχο τη διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής αντίληψης, που θα βασίζεται στην πολιτική υπευθυνότητα. Μόνον έτσι μπορούμε να επιτύχουμε τη διαφάνεια και την καθαρή λειτουργία του πολιτικού συστήματος.
1. Άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό.
Για να ανατραπεί το συγκεντρωτικό πρωθυπουργοκεντρικό μοντέλο της μεταπολίτευσης.
2. Μείωση των 300 βουλευτών σε 200.
Για αναβάθμιση του Κοινοβουλίου και εξοικονόμηση 11 εκ. ευρώ το χρόνο.
3. Μείωση κατά 50% στις πολιτικές δαπάνες.
(Αποζημιώσεις βουλευτών πολιτικές συντάξεις, κόστος λειτουργίας κοινοβουλίου, κρατική ραδιοτηλεόραση κλπ.) Όφελος 360 εκ. ευρώ το χρόνο.
4. Μείωση κατά 50% της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης στα κόμματα.
Επιπλέον, πλήρης κατάργηση της έκτακτης εκλογικής χρηματοδότησης και των ειδικών χρηματοδοτήσεων για ερευνητικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς. Ο κρατικός κορβανάς δεν αντέχει άλλες τέτοιες σπατάλες.
5. Τέλος στην προκλητική εύνοια στο δανεισμό των κομμάτων.
Απόρριψη κάθε χαριστικής ρύθμισης των υφιστάμενων δανείων όλων των κομμάτων και απαγόρευση του τραπεζικού δανεισμού μέσω της εκχώρησης μελλοντικών επιδοτήσεων.
6. Απόλυτη διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων.
Ονομαστικοποίηση και δημοσιοποίηση όλων, χωρίς καμία εξαίρεση, των εσόδων και εξόδων τους, χωρίς πλασματικούς περιορισμούς που οδηγούν στην καταστρατήγηση των νόμων και την αδιαφάνεια.
7. Κατάργηση της βουλευτικής Ασυλίας και του Άρθρου 86 του Συντάγματος περί «ευθύνης υπουργών».
Τα πολιτικά πρόσωπα οφείλουν να λογοδοτούν στην τακτική Δικαιοσύνη, όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες.
8. Τα προσωπικά οικονομικά κάθε πολιτικού, πρέπει να είναι ανοικτό βιβλίο για κάθε πολίτη.
Κάθε πολιτικό πρόσωπο καταθέτει την πρώτη δήλωση περιουσιακών στοιχείων του, μόλις μπήκε στην πολιτική, και το τελευταίο πόθεν έσχες, προκειμένου να γνωρίζουν οι πολίτες ποιες περιουσιακές μεταβολές υπήρξαν για καθέναν στο διάστημα της πολιτικής παρουσίας του.
9. Αποδέσμευση της δημόσιας διοίκησης από τις εξαρτήσεις και τις δεσμεύσεις των κομμάτων.
10. Έμφαση στην άμεση εξυπηρέτηση πολίτη και επιχειρήσεων.
Θέσπιση «ηλεκτρονικής υπογραφής» και «ηλεκτρονικής ταυτότητας» για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα με υποχρέωση αποδοχής από όλες τις δημόσιες υπηρεσίες αιτήσεων, εγγράφων κ.λπ., που αποστέλλονται ηλεκτρονικά.
11. Τέλος στον επαγγελματικό συνδικαλισμό και στις άδηλες και αδιαφανείς χρηματοδοτήσεις.
Οι συνδικαλιστές επιστρέφουν στις δουλειές τους. Για την ανανέωση του θεσμού του συνδικαλισμού, προχωράει η ριζική αναμόρφωση και ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου που διέπουν τη λειτουργία και την ανεξαρτησία των συνδικαλιστικών οργανώσεων, καθώς και το δικαίωμα στην απεργία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου