19 Απρ 2012

Η ανάπτυξη έχει πρόσωπο: νέες δουλειές στον ιδιωτικό τομέα


Η ανάπτυξη δεν διατάσσεται, προετοιμάζεται. Έτσι μόνο έχει στέρεες βάσεις, διάρκεια και προοπτική. Μέχρι σήμερα, το εσωστρεφές, κρατικοδίαιτο και αντιπαραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης της χώρας δημιούργησε μια «φούσκα» που τελικά έσκασε, φέρνοντας στην επιφάνεια τα τεράστια ελλείμματα, τις χαμένες θέσεις εργασίας και την αντιπαραγωγική διάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Η λύση είναι μία: Αλλαγή πλεύσης, με κύριους άξονες την ανατροπή του μοντέλου της κρατικής επιχειρηματικότητας και την επένδυση στις εξωστρεφείς και παραγωγικές δυνάμεις της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Η Δημοκρατική Συμμαχία πιστεύει ότι ένας μόνο δρόμος υπάρχει για την αντιμετώπιση της κρίσης και την ασφαλή έξοδο από αυτή: να αξιοποιήσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις του Έλληνα, χωρίς δογματισμούς και κρατικοδίαιτες προκαταλήψεις.
1. Ταχύτερες και βαθύτερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
2. Άνοιγμα στον ανταγωνισμό των κλειστών αγορών.
Πλήρης απελευθέρωσή τους και κατοχύρωση της ελεύθερης άσκησης επαγγέλματος για όσους έχουν τα ανάλογα πιστοποιημένα προσόντα.
3. Τέλος στο κράτος-επιχειρηματία.
Αποκρατικοποίηση όλων των ΔΕΚΟ και των κρατικών εταιρειών που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα. Για να ανοίξουν οι κλειστές αγορές σε όλους τις οικονομικές δραστηριότητες και να υπάρξει πραγματικός ανταγωνισμός, με καλύτερες και φθηνότερες υπηρεσίες για τους πολίτες . Η ιδιοκτησία των υποδομών των σχετικών δικτύων (ηλεκτρικό δίκτυο, σιδηροδρομικό δίκτυο, γραμμές μετρό, τραμ κ.λπ.), μεταφέρεται στο κεντρικό κράτος.
4. «Έξυπνες» ιδιωτικοποιήσεις: γρήγορα και προς όφελος των Ελλήνων πολιτών.
Αναμόρφωση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, ώστε ένα μεγάλο μέρος του αντιτίμου να συνδέεται με την μελλοντική αξία των πωλούμενων περιουσιακών στοιχείων και ένα μέρος των εσόδων (π.χ. 25%) να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά σε επενδύσεις. Στόχος να προχωρήσουν το ταχύτερο οι πωλήσεις χωρίς να χρειαστεί να γίνει αυτό σε «τιμή ευκαιρίας», να είναι πιο μαζικές και να έχουν αντίστοιχα μεγαλύτερο αναπτυξιακό αποτέλεσμα.
5. Τέλος στο κράτος-λερναία ύδρα.
Συνολική αναδιοργάνωση του κράτους, με εκτεταμένη μεταφορά επιμέρους δραστηριοτήτων του κεντρικού κράτους στον ιδιωτικό τομέα (outsourcing) και κατάργηση μη αποτελεσματικών φορέων και οργανισμών.
6. Άμεσες, απλές κινήσεις για προσέλκυση επενδύσεων.
Επέκταση της υφιστάμενης νομοθεσίας fast track και σε χαμηλότερου ύψους επενδύσεις. Δημιουργία ειδικής μονάδας διευκόλυνσης της πραγματοποίησης επενδύσεων από την task force της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
7. Ενιαίος φορολογικός συντελεστής 20% για όλους.
Ένα σύγχρονο και σταθερό φορολογικό σύστημα, με λίγους φόρους που θα τους πληρώνουν όλοι.
8. Μείωση του ΦΠΑ εκεί που υπάρχει ανάγκη.
Σε βασικά είδη διαβίωσης, όπως επίσης και σε αγαθά και υπηρεσίες που συνιστούν τους πυλώνες της στρατηγικής ανάπτυξης της χώρας (λ.χ. τουρισμός και αγροτικά προϊόντα μεσογειακής διατροφής).
9. Ρευστότητα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Αξιοποίηση του προγράμματος Jeremie από το τραπεζικό σύστημα, για τη δανειοδότηση της επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
10. Το κράτος να πληρώσει τώρα τα 7 δισ. ευρώ που χρωστά στον ιδιωτικό τομέα.
Να εφαρμοσθεί δεσμευτικά η πρόβλεψη να αποπληρώνονται οι υποχρεώσεις του κράτους προς φυσικά και νομικά πρόσωπα που συναλλάσσονται μαζί του, μέσα σε δύο μήνες.
11. Επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας.
Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 10% για να ευνοηθούν οι προσλήψεις.
12. Στήριξη των νέων επιχειρήσεων.
Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για τα πρώτα τρία χρόνια. Επιπλέον, ειδικά για τις νέες επιχειρήσεις που δημιουργούν νέοι άνθρωποι κάτω από 30 ετών, μείωση και της άμεσης φορολογίας.
13. Επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών έργων.
Μόνη της αυτή η κίνηση, θα προσδώσει 1,5% αύξηση στο ΑΕΠ.
14. Διευκόλυνση της υγιούς επιχειρηματικότητας.
Άρση των 240 περίπου αντικινήτρων που εμποδίζουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Δημιουργία νέας επιχείρησης με απλό και γρήγορο τρόπο μέσα σε μία μέρα.
15. Τέλος το κράτος-μεγάλος εργατοπατέρας.
Ορθολογική μείωση των δημοσίων υπαλλήλων, με απόλυση των επίορκων και αντικειμενική αξιολόγηση όλων των υπαλλήλων του κρατικού μηχανισμού βάση των ευρωπαϊκών κριτηρίων.
16. Επιβολή αυστηρών ποινών για τη φοροδιαφυγή, χωρίς εξαιρέσεις και «στραβά μάτια».
Οριστική απαγόρευση κάθε είδους φορολογικής αμνηστίας (π.χ. περαίωση).
17. Νέος, αποτελεσματικός μηχανισμός φορολογικού ελέγχου.
Με μη μόνιμους υπαλλήλους, εξοπλισμένους με ελεγκτικές αρμοδιότητες.
18. Επένδυση στην αγροτική παραγωγή.
Επανεκκίνηση του πρωτογενούς τομέα.
19. Εκσυγχρονισμός της αγροτικής διαδικασίας και επιστροφή των Ελλήνων στο χωράφι.
Αναδιάρθρωση των αγροτικών καλλιεργειών με προσαρμογή των αγροτικών προϊόντων στις ανάγκες της αγοράς. Απονομή κλήρου σε νέους αγρότες.
20. Προώθηση των ελληνικών προϊόντων με σύγχρονες, έξυπνες μεθόδους.
Δημιουργία δημοπρατηρίων αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και δυνατότητα απευθείας πώλησης στους καταναλωτές μέσω διαδικτύου.
21. Ο Τουρισμός, η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, σε απόλυτη προτεραιότητα.
Επανασύσταση του Υπουργείου Τουρισμού και νέος αναπτυξιακός σχεδιασμός. Ενίσχυση του ρόλου των συλλογικών επιχειρηματικών φορέων του ιδιωτικού τομέα στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της εθνικής τουριστικής πολιτικής. Έμφαση στην παραθεριστική κατοικία.
22. Επένδυση στη Ναυτιλία - Αξιοποίηση των στρατηγικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας στη θάλασσα.
Επανασύσταση του Υπουργείου Ναυτιλίας και ενίσχυση του ναυτικού κλάδου. Προσέλκυση νέων ανθρώπων στο ναυτικό επάγγελμα, με φορολογικές απαλλαγές και άλλα κίνητρα. Αύξηση της δυναμικότητας της ναυτικής εκπαίδευσης, με θαρραλέο άνοιγμα στην ιδιωτική ναυτική εκπαίδευση.
23. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ενεργειακό κέντρο για την Ευρώπη.
Απελευθέρωση της παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας. Έμφαση στην κατασκευή ιδιωτικών μονάδων παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ και υποστήριξη της εγχώριας παραγωγής συστημάτων ΑΠΕ. Ενίσχυση των υποδομών μεταφοράς ενέργειας και διασύνδεση το ταχύτερο δυνατό των νησιών με την ηπειρωτική χώρα. Διασύνδεση με Κύπρο και Ισραήλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου