Για πρώτη φορά μετά από πάνω από τρεις δεκαετίες, σήμερα αμφισβητείται στην πράξη ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας μας και η ίδια η θέση της Ελλάδας στη σύγχρονη Ευρώπη. Κι η αμφισβήτηση έρχεται, δυστυχώς, όχι μόνο από το εξωτερικό, αλλά και από το εσωτερικό της χώρας.
Η Δημοκρατική Συμμαχία δεν έχει, προφανώς, την παραμικρή αμφιβολία για το ότι η θέση της Ελλάδας είναι στον πυρήνα της ενωμένης Ευρώπης. Παράλληλα, όμως, πιστεύουμε ότι ειδικά σήμερα δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο ούτε για ανεύθυνες αντιευρωπαϊκές κορώνες, ούτε για επικίνδυνα «ήξεις αφήξεις» και ακροβασίες.
Είναι η ώρα η κάθε πολιτική δύναμη να πει ξεκάθαρα αν θέλει την Ελλάδα μέσα ή έξω από την Ευρώπη. Και όσοι έχουμε ειλικρινή ευρωπαϊκό προσανατολισμό, να αναλάβουμε από κοινού πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της θέσης της πατρίδας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
1. Καθαρή και δυνατή φωνή όλων όσων θέλουμε την Ελλάδα ισχυρή στην Ευρώπη.
Ευρύτερη συναίνεση στο εσωτερικό της Ελλάδας των πολιτικών δυνάμεων που έχουν σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό και θέλουν τη χώρα ισχυρή και με παρέμβαση στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης.
2. Υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει, με στόχο την αυτάρκεια της ελληνικής Οικονομίας.
Συνεπής τήρηση των συμφωνιών που έχει συνάψει η χώρα μας και άμεση δρομολόγηση άμεσων δομικών μεταρρυθμίσεων.
3. Αξιοποίηση της συμφωνίας των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων Δημοκρατών, που πέτυχε η Δημοκρατική Συμμαχία, για το αναπτυξιακό πρόγραμμα «Ελλάδα 2020».
Διαπραγμάτευση από την ελληνική κυβέρνηση με την Ε.Ε., για την υλοποίηση αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας για την Ελλάδα.
4. Νέο «Σχέδιο Μάρσαλ».
Πίεση για τη δημιουργία ενός Ταμείου Αναπτυξιακής Ενίσχυσης (Growth Enhancement Fund), το οποίο θα μπορούσε να προικοδοτηθεί έως και με 30 δισ. ευρώ για να σπάσει το φαύλο κύκλο της αποεπένδυσης, να βελτιώσει τη ρευστότητα της οικονομίας και να πυροδοτήσει την ανάπτυξη.
5. Εφαρμογή του Σχεδίου «Ιόλαος».
Ένα ad hoc σχέδιο στήριξης από την Ε.Ε. για τη βελτίωση του θεσμικού σχεδιασμού και της παραγωγικότητας της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.
6. Παροχή εγγυήσεων για επενδύσεις στην Ελλάδα.
Μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, αλλά και μέσω πόρων από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ).
7. Από εδώ κι εμπρός, μόνο ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί.
Κατοχύρωση αυτού του Δημοσιονομικού Κανόνα με αυξημένης ισχύος διεθνή δέσμευση -και αργότερα συμπερίληψή του στο Σύνταγμα. Έτσι θα μπει τέλος στα ανεξέλεγκτα ελλείμματα που θέτουν σε κίνδυνο διαρκώς την αξιοπιστία της χώρας και απομακρύνουν κάθε δυνατότητα ανάπτυξης και αντιμετώπισης της ύφεσης.
8. Επανεκκίνηση μεγάλων έργων, μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου καταμερισμού κινδύνου.
Για σοβαρή άνοδο του ρυθμού ανάπτυξης και χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Η πρόταση που καταθέσαμε με τους Ευρωπαίους Φιλελεύθερους βρίσκεται υπό επεξεργασία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
9. Επιθετική εξωτερική πολιτική στο μέτωπο της λαθρομετανάστευσης.
Για την αναθεώρηση της συμφωνίας «Δουβλίνο ΙΙ» και τη σύναψη νέων συμφωνιών, στη λογική της κοινής ευρωπαϊκής αντιμετώπισης του προβλήματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου