27 Απρ 2012

Οι πολίτες θέλουν μία κυβέρνηση Εθνική Ελλάδος


Συνέντευξη της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρας Μπακογιάννη, στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» και το δημοσιογράφο Διονύση Νασόπουλο.


Δημοσιογράφος: Η Δημοκρατική Συμμαχία κατεβαίνει στις εκλογές με ατζέντα φοροελαφρύνσεων και μέτρα ενίσχυσης των χαμηλών εισοδημάτων. Αυτό δεν είναι μια άλλη εκδοχή του «λεφτά υπάρχουν»;

Ντόρα Μπακογιάννη: Η Δημοκρατική Συμμαχία είχε προτείνει ήδη από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, βαθύτερες και ταχύτερες , συγκεκριμένες περικοπές κατά κωδικό στις δαπάνες από αυτές που είχε προωθήσει η κυβέρνηση . Αυτές ισχύουν. Και δικαιωθήκαμε μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις για 200.000 τουλάχιστον πλαστές συντάξεις, δεκάδες χιλιάδες επιδόματα «μαϊμού», που κοστίζουν δισεκατομμύρια κάθε χρόνο. Εμείς διαπραγματευθήκαμε με την Ευρώπη και πείσαμε. 

Καταφέραμε να περάσουμε από ένα εχθρικό κόμμα προς την Ελλάδα όπως ήταν αρχικά οι Ευρωπαίοι Φιλελεύθεροι που είναι κι οι ταμίες της Ευρώπης, ένα πρόγραμμα κοστολογημένο και υπεύθυνο που παρουσιάσαμε μαζί με τον Γκύ Φερχόφσταντ στην Αθήνα. Έχουμε πει πού θα βρούμε τα χρήματα, από την μείωση του κράτους και την αποφασιστική προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, που είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να απομακρύνει το ενδεχόμενο περισσοτέρων οριζόντιων περικοπών που θ' αυξήσουν την ύφεση. Αυτά είναι καθαρές κουβέντες, συγκεκριμένες λύσεις και δεν έχουν καμιά σχέση με το «λεφτά υπάρχουν».

Δημοσιογράφος: Ποιά είναι η ουσιαστική διαφορά σας από το προεκλογικό πρόγραμμα της Ν.Δ.;

Ντόρα Μπακογιάννη: Μιλάμε συγκεκριμένα, με νούμερα και αριθμούς και όχι γενικά και αόριστα. Αν ο κ. Σαμαράς βρίσκει τώρα 550 εκατομμύρια Ευρώ για ισοδύναμα μέτρα, γιατί δεν τα είπε όταν διαπραγματευόταν τη νέα δανειακή σύμβαση με τον κ. Βενιζέλο και έψαχναν 350 εκατομμύρια ευρώ για να μην κοπούν οι επικουρικές συντάξεις; Έχουμε μια συνεπή σχέση με τους πολίτες από την αρχή, στους οποίους επιλέξαμε να λέμε την αλήθεια. Επιλέξαμε το δύσκολο δρόμο της υπευθυνότητας, ακόμη κι όταν χρειάστηκε να το πληρώσω με βαρύ προσωπικό κόστος, ακόμα κι όταν γίναμε αντιδημοφιλείς με αυτά που είπαμε.

Δημοσιογράφος: Το δίλημμα «αυτοδυναμία ή ακυβερνησία» πώς το αντιμετωπίζετε;

Ντόρα Μπακογιάννη: Το θεωρώ απλά εκβιαστικό. Ο λαός επιθυμεί συνεργασίες και ισχυρές κυβερνητικές συμμαχίες. Δεν πρέπει να εκβιαστεί η θέση του επειδή ορισμένοι βάζουν το προσωπικό συμφέρον πάνω από το εθνικό καθήκον. Ο τόπος έχει ανάγκη από μεταρρυθμίσεις και αλλαγές και αποδείχθηκε πως κανένα κόμμα από μόνο του δε μπόρεσε να κάνει αυτό. Δεν έχουν τα κότσια, οι αδιόρθωτοι, μόνοι τους να σηκώσουν βάρη μεγάλων και βαθιών αλλαγών.

Δημοσιογράφος: Θεωρείτε πιθανότερη μια συγκυβέρνηση της Ν.Δ. με το ΠΑΣΟΚ ή μια συνεργασία της δεξιάς «πολυκατοικίας»;

Ντόρα Μπακογιάννη: Για εμάς οι συνεργασίες δεν είναι θέμα προτιμήσεων. Είναι θέμα συμφωνίας πάνω σε ένα κοινό πλαίσιο προγραμματικών θέσεων και πολιτικών, όπως η άμεση προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, η δραστική μείωση του κράτους, οι ανατροπές στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος και ο ευρωπαϊκός μας προσανατολισμός. Οι πολίτες θέλουν να δουν το πολιτικό σύστημα να σχηματίζει την Εθνική Ελλάδος που θα βγάλει την χώρα από την κρίση.

Δημοσιογράφος: Το 3% και η κοινοβουλευτική παρουσία είναι όρος επιβίωσης για τη Δημοκρατική Συμμαχία;

Ντόρα Μπακογιάννη: Η Δημοκρατική Συμμαχία θα ξεπεράσει πολύ το όριο και δυνατά, με μια ομάδα ανθρώπων έτοιμων να συγκρουστούν με τις λογικές του χθες, θα προωθήσει πολιτικές που έχει ανάγκη η χώρα. Οι πολίτες είναι ο τελικός κριτής, εμείς ήρθαμε για να μείνουμε και θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη για τις ιδέες μας και να συνεισφέρουμε.

Δημοσιογράφος: Γιατί ο χώρος των φιλελευθέρων δεν μπορεί να δημιουργήσει ένα πολιτικό μέτωπο; Τι σας χώρισε με το Στέφανο Μάνο;

Ντόρα Μπακογιάννη: Επιδιώξαμε με πίστη το συνασπισμό των δυνάμεων του Φιλελεύθερου χώρου, συζητήσαμε με τον κ. Μάνο, καταθέσαμε μια ολοκληρωμένη πρόταση συνεργασίας, την οποία εκείνος δεν δέχθηκε. Από εκεί και πέρα δεν θα μπω σε αντεγκλήσεις, ο καθένας θα προσπαθήσει να προσφέρει και να δώσει τον καλύτερό του εαυτό γι' αυτά που πιστεύει, όπως μπορεί.

Δημοσιογράφος: Τις θέσεις που εκφράζεται σήμερα για τη χρηματοδότηση των κομμάτων γιατί δεν τις εκφράσατε και ως στέλεχος της ΝΔ;

Ντόρα Μπακογιάννη: Πρέπει να αναγνωρίσετε ότι η Δημοκρατική Συμμαχία είναι η μόνη πολιτική δύναμη που αντιτάχθηκε σε μια φαύλη και σκανδαλώδη λογική των παλιών κομμάτων που ήθελαν μετά απ΄ όσα έχουν συμβεί στην κοινωνία να ρυθμίσουν τα δάνεια τους, χωρίς να κάνουν κάτι για τα δάνεια των ιδιωτών. Όσον αφορά το πότε τα θυμήθηκα όλα αυτά, θα σας έλεγα να ανατρέξετε στα συνέδρια της ΝΔ, θα τις βρείτε εκεί αυτές τις προτάσεις. Δυστυχώς ήμουν μειοψηφία και δεν «περνούσαν». Αν ένα πράγμα μπορεί να μου αναγνωριστεί, είναι πως δεν είμαι ο πολιτικός που αλλάζει θέσεις. Αυτά έλεγα τότε, αυτά λέω και τώρα και γι' αυτές τις ιδέες θα δώσω τη μάχη.

Δημοσιογράφος: Η επανεμφάνιση του Κώστα Καραμανλή τι απαντήσεις δίνει;

Ντόρα Μπακογιάννη: Κοιτάξτε, ο κ. Καραμανλής παρέδωσε τη ΝΔ στο 33% και τώρα βλέπει το κόμμα του μετά βίας να προσεγγίζει το 20% με τις αναγωγές, τριχοτομημένο. Είναι λογικό ν' ανησυχεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου