22 Απρ 2012

Ο νομός Έβρου είναι ευλογημένος από το Θεό και τη φύση, όχι όμως και από το ίδιο το κράτος


ΑΝΑΠΤΥΞΗ
  
Οι κάτοικοι του Νομού Έβρου, δεκαετίες ολόκληρες ακούν αυτήν την λέξη και δεκαετίες ολόκληρες απλά την αναμένουν από τη θεωρία να εφαρμοστεί στην πράξη. Ο Έβρος όντας ο μεγαλύτερος νομός της χώρας, με το μεγαλύτερο επίσης οδικό δίκτυο, είναι διαφορετικός και αξιοποιήσιμος από άκρη σε άκρη. 


Το Βόρειο τμήμα του νομού, χρόνια τώρα στηρίζεται στην γεωργία και συντηρεί κατοίκους και κοινωνίες, ωστόσο τα τελευταία χρόνια ο τομέας, με τις λανθασμένες πολιτικές αγροτικής ανάπτυξης που εφαρμόζονται, με επιδοτήσεις που δίνονται όχι για να καλλιεργήσουν οι αγρότες αλλά μάλλον για το αντίθετο, έχουν οδηγήσει στην συρρίκνωση του τομέα αλλά και στην απαξίωση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών. 

Η ίδια κατάσταση φυσικά επικρατεί σε όλο τον νομό Έβρου, τόσο για τους αγρότες όσο και για τους κτηνοτρόφους οι οποίοι κάνουν φιλότιμες προσπάθειες για να επιβιώσουν. Αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι καθοδήγηση και ενημέρωση για όλες τις νέες καλλιέργειες που θα κάνουν το αγροτικό εισόδημα ανταγωνιστικό και φυσικά άνοιγμα των αγορών. Τα προϊόντα ποιότητας με ονομασία προέλευσης μέσω της διαδικασίας της τυποποίησης μπορούν να βρίσκονται στα ράφια όλων των μεγάλων αλυσίδων τροφίμων του εξωτερικού. 

Οι αγρότες θα μπορούσαν με την ουσιαστική στήριξη της πολιτείας διά μέσου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να μετατραπούν σε μικρούς επιχειρηματίες και να δουν το εισόδημά τους να ενισχύεται μέσα από στοχευμένες δράσεις, προβολής των προϊόντων τους. Τόσα χρόνια και καμία ουσιαστική πολιτική δεν έχει στρέψει τη δράση της σε αυτήν την κατεύθυνση, οδηγώντας τους αγρότες σε απόγνωση και τα νοικοκυριά τους σε μαρασμό, με ότι συνέπειες έχει αυτό για την ίδια την τοπική οικονομία. 

Παράλληλα η ευλογία της διασυνοριακότητας που έχει ο νομός με τις γειτονικές χώρες έχει μετατραπεί σε κατάρα, αφού μέχρι σήμερα ο νομός μόνο απώλειες σε χρήμα και ανθρώπινο δυναμικό μετράει… 

Αγορές όπως της Ορεστιάδας και του Διδυμοτείχου, παρακμάζουν από την αθρόα εκροή καταναλωτών στις αγορές της Τουρκίας και της Βουλγαρίας, αφού οι πολιτικές που εφαρμόζονται μόνο ανταγωνιστικές δεν κάνουν τις μικρές επιχειρήσεις. Με τη φορολογία να έχει εκτοξευθεί στα ύψη και τις πάγιες υποχρεώσεις των επαγγελματιών να είναι μεγαλύτερες από τους μηνιαίους τζίρους τους, οι αγορές βλέπουν απλά τους καταναλωτές να αναζητούν φθηνά προϊόντα πέρα από τα σύνορα, αφού το κράτος δεν έχει κάνει τίποτα για να τους προστατέψει. 

Μία καλύτερη φορολογία, που θα κάνει [πραγματικά ανταγωνιστικές τις επιχειρήσεις, είναι απλά λόγια στα χείλη ειδικών ανειδίκευτων, οι οποίοι και αφήνουν τη μικρομεσαία επιχείρηση στο έλεος του Θεού. Διεκδικούμε και πλέον απαιτούμε, καλύτερους συντελεστές φορολόγησης για εμάς τους Ακρίτες αλλά και μειωμένα τέλη στα καύσιμα, ώστε να μπορέσουν να γίνουν επενδύσεις. Διότι με 40% φορολόγηση στον Έβρο μίας επιχείρησης και 10% στην Τουρκία ούτε ένας τρελός δεν θα επένδυε εδώ…

Στο θέμα του τουρισμού, επίσης η διασυνοριακότητα θα έπρεπε μέχρι στιγμής να μας έχει επιφέρει μεγάλα ποσοστά αύξησης του τουρισμού, ωστόσο πέρα από τις ιδιωτικές πρωτοβουλίες, επιχειρηματιών που αγωνιούν για την επιβίωση των επενδύσεών τους δεν έχει γίνει καμία οργανωμένη κίνηση από την ίδια την πολιτεία. Η βίζα των Τούρκων ήταν ένα πάγιο ζήτημα της τοπικής κοινωνίας, θέμα το οποίο και ανέδειξε και η ίδια η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία και κατάφερε μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές στο ισχύον καθεστώς.

Η προβολή όλων των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της περιοχής είναι προαπαιτούμενο… 

Ο νομός είναι ο ευλογημένος από το Θεό και τη φύση, όχι όμως και από το ίδιο το κράτος, το οποίο απαξιώνει ακόμα και τα κεκτημένα του. Δείτε τι έχει γίνει με τη Δαδιά, η οποία άλλοτε έσφυζε από ζωή και τουρίστες που αγαπούσαν τον εναλλακτικό τουρισμό. Μειώθηκαν τα κονδύλια και η πολιτεία επέλεξε να κόψει από αυτό που και η ίδια θα κέρδιζε… Την αξιοποίηση του πάρκου το οποίο σε συνδυασμό με το Δέλτα του Ποταμού Έβρου, τον αρχαιολογικό χώρο της Δοξιπάρας, της Μεσημβρίας και τη μοναδικότητα του Διδυμοτείχου, των Φερών αλλά και άλλων περιοχών, τις βραβευμένες θάλασσες της Αλεξανδρούπολης, την αίγλη του νησιού της Σαμοθράκης θα μπορούσαν να είναι  αιχμή του δόρατος του τουρισμού στην περιοχή.

Ξέρουμε πολύ καλά τι λάθη έχουν γίνει και σε ποιους τομείς. Ξέρουμε πολύ καλά του πολιτικά παιχνίδια έχουν παιχτεί στις πλάτες μας όλα αυτά τα χρόνια. Πλάτες που κάποιοι με οίκτο και δήθεν κατανόηση χτυπούσαν κάθε φορά που ο νομός πλημμύριζε, αλλά για τους ίδιους ήταν μια καλή ευκαιρία να βγουν μία φωτογραφία πλάι στην καταστροφή για να πουν ότι συμπόνεσαν τα ον τόπο. Δεν θέλουμε οίκτο. Λύσεις θέλουμε. Λύσεις διεκδικούμε και αυτές θα δώσουμε. 

Για αυτό άλλωστε ασχολούμαστε με την πολιτική. Γιατί κουραστήκαμε οι ίδιοι και οι ίδιοι άνθρωποι να κάνουν πολιτικές καριέρες στις πλάτες μας. Είμαστε εδώ, για να δώσουμε μια άλλη κατεύθυνση. Την πορεία που μας αξίζει. Είμαστε πλάι σε δύο αγορές, έχουμε λιμάνι και ας μην το έχουν ολοκληρώσει… Έχουμε αεροδρόμιο… Έχουμε σιδηρόδρομο. Έχουμε όλα τα καλά για να μπορέσουμε να αναπτυχθούμε. Θέλουμε απλά αυτό που μας ανήκει. 

Προοπτική και ανάπτυξη. Σε συνεργασία με όλους τους φορείς διεκδικώ για τον τόπο μου αυτό που του αξίζει. Αυτό που μας αξίζει! Διεκδικώ ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και έναν τόπο που επιτέλους θα έχει τις ευκαιρίες που του πρέπουν. Αλλάζουμε σελίδα. Αλλάζουμε δυναμική. Και περνάμε από τα λόγια και τη θεωρία που μας συνήθισαν στην πράξη και στα έργα. Μέσα από τη συμμαχία όλων μας. Μέσα από τη Δημοκρατική Συμμαχία.

Τόλης Τσιακίρης
Υποψήφιος Βουλευτής Έβρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου